Books Outlet

Somnul ratiunii ( Editura : Eikon , Autor : Dumitru Constantin Dulcan ISBN 9786067110050 )

Somnul ratiunii ( Editura : Eikon , Autor : Dumitru Constantin Dulcan ISBN 9786067110050 )
-10%
Preț: 27,00 RON
30,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-711-005-0
Editura:
Anul publicării: 2014
Ediția: 3
Pagini: 171
Format: 13X21
Categoria: Filosofie

DESCRIERE

Somnul ratiunii pare sa fie tot mai coplesitor in lumea moderna.Dar , in timp ce lumina ratiunii este sursa a vietii si a armoniei , somnul sau nu poate naste decat monstri ...
Doctorul Dumitru Constantin-Dulcan revine cu o noua lucrare , SOMNUL RATIUNII , in care se afla reunite cateva eseuri si microbiografii scrise cu talentul cu care ne-a obisnuit.In ciuda titlului , nu este vorba de reverii sau rataciri fanteziste , ci de o lucrare lucida , in care sunt abordate cu competenta si curaj unele teme extrem de actuale , care se situeaza la confluentele dintre stiinta , arta , filosofie si chiar teologie.Evident , nu este vorba de o prezentare sistematica , ci de un discurs liber , fara constrangeri , cu numeroase paranteze , pe care autorul il ofera cititorului.Acesta va gasi in paginile cartii mai putine date si mai multe reflectii si comentarii , care-l vor plimba prin numeroase subspatii ale culturii.
SOMNUL RATIUNII este o carte antropocentrista; de aceea si incepe cu o pagina remarcabila , in care isi manifesta atitudinea fata de ambivalenta umana.Antropologia autorului nu idealizeaza fiinta umana , ale carei laturi negative il intriga.Aceasta insa nu-l duce la o atitudine negativa fata de om , asa cum au incercat unii gnostici.
Viziunea sa pozitiva despre fiinta umana il duce in mod logic la acceptarea ( si nu culpabilizarea ) sexualitatii , care este privita cu admiratie , ca una dintre tainele creatiunii , si careia ii confera conotatii magice si chiar un anumit grad de sacralitate , care ne aminteste de Cantarea Cantarilor , de un el Arabi si , mai recent , de unele reflectii ale lui Evdokimov.
Din paginile cartii rezulta insa ca secretul fiintei umane , posibilitatile perfectionarii si eliberarii ei de sub presiunea factorilor nocivi care o apasa nu pot fi in imanent , ci numai in transcendent.De aceea , autorul isi incheie cartea cu un fel de confesiune , in care isi exprima orientarea dualista si increderea in miracol , citind insa autori mai aproape de o spiritualitate apocrifica , decat de una canonica.
Este interesant ca autorul , remarcabil om de stiinta si cugetator , incearca sa inteleaga unele antinomii aparente intre stiinta si cosmologia sa sacralizata si proneatorie.In acest spirit prezinta probleme delicate , ca cea a constiintei ( constientei ) , a geneticii , a determinismului si hazardului ,a cauzelor finale ( teleologice ) , a unei eventuale inteligente cosmice.
In cu totul alta ordine de idei , autorul face o prezentare a epilepsiei , asa-numitul morbus -sacer ,abordand relatia cu potentialul creator.Ca o completare , trece in revista cateva personalitati istorice reale care au prezentat simptome din seria epilepsiei.Este extrem de interesanta opinia personala a autorului privind asa-zisele crize de epilepsie ale geniilor .
Tot in aceasta carte , cititorul va gasi trei micro-biografii ale unor personalitati marcante din medicina romaneasca : Vlad Voiculescu , Petre Branzei si Stefan Odobleja , completate cu o analiza interesanta a bolii lui Eminescu.
La sfarsitul cartii - doua interviuri ale autorului cu scriitorul Al. Vaduva ne reda o adevarata profesiune de credinta , ce reflecta personalitatea complexa si framantata a doctorului Dumitru Constantin-Dulcan.
Aceasta carte completeaza fericit pe cea despre Inteligenta Materiei , in care autorul s-a afirmat in cultura noastra contemporana.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0882 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.