Books Outlet

Cotroceniul Regal ( Editura: Curtea Veche, Autor: Diana Mandache ISBN 9786065888272 )

Cotroceniul Regal ( Editura: Curtea Veche, Autor: Diana Mandache ISBN 9786065888272 )
-15%
Preț: 42,50 RON
50,00 RON (-15%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-588-827-2
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 215
Format: 22x22
Categoria: Document

DESCRIERE

Istoria Cotrocenilor incepe cu multa vreme in urma, dar mosia apare consemnata in hrisoavele domnesti medievale. Domnitorul Serban Cantacuzino este cel care a ctitorit Cotroceniul la resedinta princiara in secolul XVII -lea, el ridicand casele, o manastire si o biserica, pe locul unui vechi schit, in mijlocul unei paduri seculare.
Ulterior, aici si-au avut resedinta Constantin Brancoveanu, Ioan Mavrocordat, Constantin Mavrocordat, Alexandru Ipsilanti, Alexandru Moruzi, Ioan Caragea, Tudor Vladimirescu, Barbu Stirbei, Alexandru Ioan Cuza, dar si regele Carol I, la scurt timp dupa sosirea in Romania.
Abia la sfarsitul secolului al XIX -lea s-a ridicat, pentru mostenitorii tronului, palatul modern care se vede astazi.
Cotroceniul avea sa devina resedinta oficiala a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria. Aceasta este perioada istorica de glorie, modernizarea si transformarea artistica a palatului. Ulterior, Regele Carol al II-lea si Regele Mihai I au folosit temporar resedinta, anii 1940 lasand asupra palatului si bisericii urmele razboiului si ale unui cutremur.
Regimul comunist instaurat apoi a schimbat destinatia palatului, iar cladirea a devenit obiect de disputa intre Ministerul Artelor si Ministerul Educatiei. S-au facut brutale modificari asupra interioarelor, multe dintre piesele de mobilier si cartile bibiliotecii fiind distruse.
La sfarsitul anilor '70, ca urmare a daunelor provocate de cutremurul din 1977, dar si a impresiei produse de vizita la Palatul Buckingham, Ceausescu a ordonat inceperea unor lucrari de restaurare a palatului. Vechiul palat regal urma sa fie amenajat pentru primirea invitatilor straini, iar o aripa nou construita avea sa-i fie rezervata chiar dictatorului.
Dupa caderea comunismului, in 1990, s-a stabilit prin lege ca in noua aripa avea sa functioneze Presedentia Romaniei.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0971 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.